Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakušan vykopal na zahradě pohádkový poklad starý 650 let

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
22. dubna 2011
22:15

Rakušan našel při práci na zahradě svého domu ve Vídeňském Novém Městě (asi 60 kilometrů jižně od Vídně) doslova pohádkový poklad, dlouho však o tom nevěděl. Teprve později za pomoci odborníků zjistil, že jde o 200 kusů šperků starých 650 let.

Muž, který zásadně odmítá zveřejnit svou identitu, našel v roce 2007 při kopání na zahradě jakési blátivé hroudy. Neměl tehdy čas se tím blíže zabývat, tak to dal do bedýnek a uložil do sklepa. Teprve v roce 2010, když svůj dům prodával a předtím ho chtěl vyklidit, znovu bedýnky našel. Začal nánosy odrolovat a kovové předměty v nich čistit.

Teprve tehdy zjistil, že nález skrývá poklad 153 celých šperků a další zlomky, většinou z pozlaceného stříbra. Šlo o prsteny, brožové spony, přezky a kovové ozdoby nádob. Některé šperky byly posázeny perlami, drahokamy a korály. Očištěné šperky vyfotil a umístil na internetu s dotazem o identifikaci a radu. Našlo se hodně zájemců o koupi, jeden archeolog-amatér mu pak poradil, aby nález nahlásil rakouskému památkovému úřadu (BDA), že na tom nemůže tratit.

Finanční hodnota zatím nevyčíslená

Úřad nález vyhodnotil jako jeden z nejvýznamnějších středověkých depozit v Rakousku. Zajistil dokumentaci a konzervaci šperků a uspořádá pro veřejnost výstavu pokladu v císařském zámku Hofburg v centru Vídně od 2. května. Nálezce přitom zůstává stoprocentním vlastníkem pokladu.

"Krása některých kovotepeckých prací z pokladu přímo bere dech," řekla Karin Derler z památkového úřadu. Přáním nálezce podle ní bylo, aby toto významné kulturní dědictví bylo po vědeckém zpracování zpřístupněno veřejnosti. V tom mu BDA může vyhovět. Finanční hodnota pokladu bude stanovena až po ukončení všech odborných bádání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venxa ( 23. dubna 2011 19:28 )

A hlavne at neuverejni svou indentitu nebo zlodej Vaclav Klaus ho navstivi a zustane mu H.O.V.N.O.!!

mandat ( 23. dubna 2011 09:56 )

MONACO a UAE je lepsi, to je fakt.

cocococo ( 23. dubna 2011 06:50 )

V Cechach ,kdyz to vykopete na svym ,i nekolik generaci vlastnenem pozemku,a nenahlasite to do jednoho mesice,tak jdete sedet do basy ,za zatajeni nalezu.A kdyz to nahlasite,tak vam daji max.10 % z ceny ,kterou urci nejakej povedenej kunhistorik,tzn, skoro nic nedostanete a jeste vam to zdani jako prijem.Zrovna tak pitomej zakon ,jako je zakon o dovozu umeleckych predmetu do Cesky republiky.Ale o tom uz jsem psal.Ve kterym jste vlastne potrestany dovoznim clem a DPH za to,ze zvetsujete umeleckohistorick majetek statu.Kdo by se na takovej stat nevysral.

Zobrazit celou diskusi