Na Přerovsku vyjížděli hasiči k 41 událostem, na Olomoucku je silný vítr zaměstnal u třech desítek případů. Hasiči zasahovali také na Prostějovsku a Šumpersku. "Největší počet událostí se týkal popadaných stromů a větví na komunikacích a drátech elektrického vedení. Ve třech případech stromy zablokovaly také železniční tratě u Hluboček, Mariánského údolí, Lipová-lázně, nicméně šlo o jednotlivé události, kdy nebyl provoz na tratích zastaven," řekla ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Silný vítr zvládl srolovat také střechu rodinného domu ve Štěpánově na Olomoucku, která se otočila a opřela o komín. Poryv utrhl dnes časně ráno střechu o rozměru 15 krát 15 metrů také v hranické nemocnici. Hasiči střechy provizorně zajistili.

Hasiče však zaměstnaly především popadané stromy. Odstraňovali je i z dálnice u Olšan na D46 a Mladče na D35. Ve Vícově na Prostějovsku do polomu narazilo osobní vozidlo, nikdo nebyl zraněn. "Stromy se v několika případech opřely také o rodinné domy, spadly na zaparkované osobní a nákladní automobily. Dnes ráno řešili hasiči více popadaných stromů, které zablokovaly silnici z Hluzova na Špičky na Hranicku," doplnila mluvčí.

Podle meteorologů nejsilnější náraz větru v Olomouckém kraji dosahoval téměř sto kilometrů za hodinu. "Nejsilnější náraz byl na stanici Luká na Olomoucku, kde jsme naměřili 27 metrů za sekundu (97,2 kilometrů za hodinu). Na stanici Slaměnka na Dolní Moravě to bylo 24 metrů za sekundu (86,4 km/hod) a v Prostějově 22 metrů za sekundu (79,2 km/hod). V průměru v kraji to byly nárazy větru mezi 20 až 25 metrů za sekundu," řekl dnes ČTK pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle mluvčí hasičů k událostem vyjíždějí hasiči ještě dnes, jde především o odstraňování popadaných stromů.