Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je na území celého kraje zakázáno pálení klestí a zbytků po těžbě na lesních pozemcích, povolené nejsou ani ohňostroje a pyrotechnické práce či provoz parních lokomotiv. Přísnější pravidla musí dodržovat i zemědělci při sklizni, která je už ale takřka u konce. "Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje a na základě aktuální předpovědi počasí budeme situaci nadále vyhodnocovat. Konec doby výstrahy bude oznámen po pominutí zvýšeného nebezpečí vzniku požáru," dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková dnes ČTK řekla, že denně mají kolem deseti zásahů v souvislosti s horkým a suchým počasím. "Vyjíždíme velice často, dvakrát častěji než v jiných letech. Nejsou to jen požáry v přírodě, ale i třeba automobilů, kdy vlivem vedra dochází k technickým závadám," uvedla Bílková.

Mezi největší zásahy posledních dnů patří likvidace požáru trávy a lesa na vrcholu Ještědu v Liberci. Požár minulé pondělí zasáhl území o rozloze jednoho hektaru, zasahovalo přes 100 hasičů z 19 jednotek a také vrtulník a letadlo. Požár na více než hektaru likvidovali hasiči o víkendu ve Lvové u Lemberka na Liberecku.