Dnes začala voda opadat a odhaluje nová těla obětí. Vojenské vrtulníky a lodě pokračují v pátrání po přeživších a rozvážejí pitnou vodu a potraviny. Zhruba 1,2 milionu lidí se před záplavami muselo uchýlit do 5645 záchranných středisek a táborů. Největší obavy nyní vzbuzuje kontaminace vodních zdrojů a špatná hygiena, které by mohly přispět k šíření nakažlivých nemocí. Úřady už proto v táborech zahájily distribuci léků a dezinfekčních prostředků.

Prezident Miloš Zeman svému indickému protějšku Rámovi Náthovi Kóvindovi dnes zaslal kondolenční telegram, v němž uvádí, že přijal s hlubokým zármutkem zprávu o ničivých povodních v jihoindickém státě Kérala. "Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast vám i rodinám obětí," dodal Zeman.

Škody, které povodně napáchaly, jsou předběžně vyčísleny na tři miliardy dolarů (67,6 miliardy Kč), ale tato suma bude patrně dál stoupat, až bude posouzen jejich plný rozsah. Zničeny jsou desítky tisíc kilometrů silnic, spadlo i 134 mostů.

Sezona monzunových dešťů trvá v Indii od června, záplavy většího rozsahu ale způsobily intenzivní srážky v Kérale až začátkem srpna. v tomto období v Kérale byly srážky o více než 40 procent vydatnější než během běžného monzunového období. Přívalové srážky přiměly úřady během posledních deseti dnů vypouštět vodu z desítek nebezpečně přeplněných přehrad.