Rebelové v západosyrské provincii Kunajtra dostali na výběr - buď mohou odejít do severozápadní provincie Idlib, kterou ještě Damašek neovládá, anebo zůstat a podrobit se vládě.

Dnes odpoledne začaly Kunajtru opouštět autobusy s rebely a civilisty, kteří se obávají, že by se jim vládní vojska mstila, pokud by v oblasti zůstali.

Vojenské noviny spřízněné s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, které v syrském konfliktu stojí na straně Damašku, uvedly, že autobusy opustily město Kunajtra ležící v stejnojmenné provincii a mají namířeno na sever. Vesnici Kahtáníja nedaleko Kunajtry začali také opouštět lidé, a to v nákladních vozech, osobních autech a na motocyklech. Z vesnice odjížděli muži, ženy i děti, řekl jeden ze svědků.

Syrská vládní vojska při nejnovější ofenzivě dobyla z rukou rebelů jihozápadní část země. Šlo o jednu z nejrychlejších vojenských operací v sedm let trvajícím konfliktu. Spojené státy, které dříve dodávaly zbraně rebelům na jihu Sýrie, hned na začátku ofenzivy oznámily, že nebudou intervenovat. Mnoho rebelů se následně vzdalo.

Poslední velká oblast ovládaná syrskými povstalci je na severozápadě země u hranice s Tureckem a sahá od provincie Idlib po město Džarábulus, které leží severovýchodně od Halabu (Aleppa). Přítomnost tureckých vojsk v oblasti však může další operaci Asadovi ztížit. Do Idlibu se v uplynulém roce uchýlilo mnoho lidí prchajících před vládními vojsky v jiných částech Sýrie.

Mimo Asadovu kontrolu jsou stále také oblasti na severovýchodě a východě Sýrie, jež kontrolují arabsko-kurdské milice. Ty mají podporu 2000 amerických vojáků.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval všechny válčící strany v Sýrii, aby zajistily bezpečnou cestu 140.000 civilistům vysídlených z jihozápadu země s tím, že se tito lidé rychle musejí dostat k humanitární pomoci.

Nejnovější ofenziva vládních vojsk na jihozápadě země původně přinutila asi 320.000 lidí opustit své domovy. Desetitisíce uprchlíků se ale už podle UNHCR vrátily do svých domovů, když se jejich vesnice dostaly pod kontrolu vlády.