ČHMÚ dnes uvedl, že v Beskydech spadlo za posledních 48 hodin v průměru 150 milimetrů, ojediněle až 200 milimetrů srážek, tedy 200 litrů na metr čtvereční.

V moravskoslezských okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí povodňová bdělost. Na Frýdecko-Místecku a Karvinsku se od večera změní povodňová bdělost na závažnější pohotovost, a to do pátečních 15:00.

Vydatné srážky v posledních dnech podle meteorologů výrazně nasytily povodí v Beskydech. Hasiči měli kvůli vytrvalému dešti a silnému větru ve středu a v noci na dnešek desítky zásahů. Některé toky v kraji dosáhly nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti, voda v posledních hodinách spíš pomalu klesá.

Pršet ale bude dál, i když s menší intenzitou. "Vlivem dotoku budou stoupat a postupně kulminovat hladiny na středních a dolních částech povodí. Hladiny na tocích odvodňujících Beskydy mohou v noci na pátek znovu stoupat a vzhledem k předchozím srážkám a silnému nasycení povodí nelze vyloučit opětovné krátkodobé překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity," konstatuje výstraha ČHMÚ.

Mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková ČTK řekla, že kolem poledne platil první stupeň na sedmi místech. Na řece Olši v Dětmarovicích a Českém Těšíně, na Ropičance v Řece, Lučině v Domaslavicích, Morávce ve Vyšních Lhotách, Čeladence v Čeladné a na toku Slavíč, který přivádí vodu do přehrady Morávka. Dnes ráno byl krátkodobě překročen druhý stupeň povodňové aktivity na Olši v Českém Těšíně.

Vlčková potvrdila, že vinou sice slábnoucího, ale stále pokračujícího deště mohou lokálně řeky ještě stoupat. "Více má pršet ve východní části Beskyd. Je proto možné, že hladina Olše bude ještě stoupat. Všechny ostatní toky už podle našich odhadů kulminovaly a hladiny klesají," řekla. Dodala, že úplně by se měla situace zklidnit v pátek, kdy už nejsou hlášeny žádné srážky.

Hasiči kvůli dešti především odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve. "Také jsme čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů," řekl jejich mluvčí. Museli rovněž čistit ucpané kanály, kvůli kterým byly místy zatopeny silnice. Víc než polovina zásahů připadla na okres Frýdek-Místek. Pády stromů zatím nezpůsobily větší škody, v několika případech se ale opřely o elektrické vedení. Například v ostravské Horní Lhotě hasiči ve středu po poledni odstraňovali dvě nebezpečné vrby. Dvě jednotky hasičů zase vytahovaly osobní automobil Audi, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat.