"Cílem soustředění je vychovat z mladých talentovaných matematiků kvalitní členy reprezentačních týmů České republiky na mezinárodních matematických soutěžích," uvedl Jaroslav Švrček z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který se organizaci této akce řadu let věnuje.

"Soustředění je souvislým seriálem přednášek renomovaných středoškolských učitelů a zejména pedagogů Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se specializují na práci s matematicky talentovanými žáky a zároveň jsou členy Úlohové komise Matematické olympiády," doplnil Švrček, který už od roku 1981 vede na bíloveckém gymnáziu matematické semináře.

Pro studenty budou každý den připraveny přednášky, v nichž se mohou seznámit s nadstandardní středoškolskou matematikou, s níž se v běžných hodinách žáci nesetkají. "Naučíme je fíglům, které se jim posléze mohou hodit při řešení úloh matematické olympiády," podotkl Švrček. Přednášky se zaměřují na všechny základní matematické oblasti, jako jsou algebra, teorie čísel, geometrie, kombinatorika a další.

Do Bílovce se soustředění přesunulo z Jevíčka, kde se konalo několik desetiletí. Právě Gymnázium Mikuláše Koperníka, které se dlouhodobě specializuje na matematiku, si organizátoři vybrali, když pro soustředění hledali nové zázemí.

Česká matematická mládež si nyní na mezinárodní scéně vede podle Švrčka velice dobře. "Dokladem toho je vynikající umístění našeho týmu na loňském ročníku Mezinárodní matematické olympiády v Brazílii, kde v konkurenci 111 zemí čeští studenti obsadili 14. místo a přivezli zlato, bronz a dvě stříbra," řekl Švrček. Letos se 59. ročník Mezinárodní matematické olympiády bude konat počátkem července v Kluži v Rumunsku.