V současné chvíli tajfun Mekunu provází vítr o rychlosti 160 kilometrů v hodině. V sobotu by měl živel zasáhnout okolí ománského města Salála, kde žije přibližně 200.000 lidí. Podle indické meteorologické služby by bouře mohla v nadcházejících 24 hodinách značně zesílit a rychlost větru by tak v sobotu mohla dosáhnout 190 kilometrů v hodině.

Jemenské úřady požádaly humanitární organizace i vojenskou koalici zapojenou do jemenské války o naléhavou pomoc. Správa jihojemenské provincie Mahra vyzvala občany, aby nevycházeli a nepoužívali elektrické přístroje ani mobilní telefony, oznámila agentura Saba.

Ostrov Sokotra se nachází na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO a hovoří se o něm jako o Galapágách východu, jelikož se tam nachází unikátní druhy rostlin a malých živočichů, včetně šneků, ptáků a plazů. Obzvláště známým příkladem rostliny, jež se na místě vyskytuje, je strom Dračince rumělkového, který má deštníkový tvar a své jméno získal pro rudou barvu jeho mízy.

V jižním Ománu není v tomto období déšť neobvyklý. Zatímco na většině Arabského poloostrova teploty dosahují až 50 stupňů Celsia, v přístavním městě Salála se v období dešťů teploty pohybují okolo 25 stupňů a okolní hory, jež se zelenají, halí mlha.

Silné tajfuny nicméně v Ománu tak obvyklé nejsou. V roce 2007 si ale tajfun Gonu, který zasáhl Omán a později i Írán vyžádal 70 životů na Blízkém východě.

V současné chvíli se na tajfun v Ománu připravují nemocnice i policisté.