"Chceme, aby se Venezuela opět vrátila k demokracii a aby se konaly svobodné volby," uvedl Tillerson v Bogotě. Kolumbijský prezident Santos upozornil, že politická a hospodářská krize v sousední Venezuele se přímo dotýká i jeho země. Do Kolumbie prchly desítky tisíc Venezuelanů. Caracasu Santos nabídl humanitární pomoc. "(Venezuelský prezident Nicolás) Maduro nikdy nebude se svobodnými volbami souhlasit, protože ví, že by je prohrál," dodal kolumbijský prezident.

Situace ve Venezuele byla jedním z hlavních témat Tillersonovy cesty po Latinské Americe. Kromě Kolumbie navštívil také Mexiko, Panamu, Argentinu a Peru a před návratem do USA zavítá ještě na Jamajku.

V Argentině americký šéfdiplomat uvedl, že Spojené státy nadále uvažují o tom, že by uvalily sankce na export ropy z Venezuely. USA jsou přitom nejdůležitějším odběratelem venezuelské ropy.

Venezuelská vláda prezidenta Madura systematicky a dlouhodobě potlačuje opozici. Poté, co v parlamentních volbách v prosinci 2015 vyhrála opoziční koalice a obsadila většinu křesel v parlamentu, začal nejvyšší soud nakloněný vládě rušit poslanci schválené zákony. Loni v létě pak Madurův kabinet ustavil de facto vlastní parlament. Nedávno nejvyšší soud zakázal účast opoziční koalice v prezidentských volbách plánovaných na duben.

V Kolumbii Tillerson jednal kromě Venezuely také o drogové problematice. Po setkání se Santosem ocenil snahu Bogoty o snížení množství koky, která se v jihoamerické zemi pěstuje. Spojené státy podle ministra zahraničí sdílí zodpovědnost za protidrogový boj a budou Kolumbii nadále podporovat.

Americký prezident Donald Trump v minulosti kritizoval jihoamerické země, protože podle něj selhaly v protidrogovém boji. Santos na tiskové konferenci uvedl, že se nedomnívá, že Trumpovy poznámky byly namířené i proti Kolumbii. "Na světě neexistuje jiná země, která by zaplatila tak vysokou cenu za válku proti drogám," řekl prezident.

Kolumbijské úřady v době Tillersonovy návštěvy v zemi oznámily, že zabavily ve spolupráci s americkými protidrogovými úřady, Kostarikou, Ekvádorem, Guatemalou a Panamou více než tři tuny kokainu a kvůli podezření z obchodování s drogami zadržely 21 lidí různých národností.