"Je ale takřka na sto procent jisté, že pokud ji na noc otevřeme, tak ji ve čtvrtek ráno budeme zase pro nákladní dopravu zavírat. Předpokládám, že bude pro ně neprůjezdná až do pátku," řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která zajišťuje údržbu komunikací v Libereckém kraji. Meteorologové ve čtvrtek očekávají další velmi silné sněžení, kdy na horách může napadnout až 30 centimetrů sněhu. K tomu se má přidat i silný vítr.

Osobní auta a autobusy na silnici 10 do Polska přes Harrachov projedou, úsek je pro ně s opatrností sjízdný. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou. Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech při sněžení pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů preventivně uzavírá. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

Na Liberecku zůstává pro auta nad šest tun uzavřená i silnice z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant.

Policie dnes v kraji řešila do 17:00 kolem 30 dopravních nehod. "Nehodovost byla zvýšená, ale nestala se žádná vážná nehoda. Většinou šlo o lehké ťukance z nedobrždění, jak to za tohoto počasí bývá," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Na území celého Libereckého kraje se přes den objevovaly intenzivní sněhové přeháňky, za relativně krátkou dobu může podle Šéna napadnout i několik centimetrů sněhu. "Ve vyšších polohách se kvůli větru mohou vytvářet sněhové jazyky a závěje. Sněhové srážky budou dnes a v průběhu čtvrtka komplikovat dopravu ve vyšších polohách na celém území Libereckého kraje," řekl Šén. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh, problémy tak mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. "Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu - zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor dostatek pohonných hmot a sněhové řetězy," uzavřel Šén.