"Na příjezdu z Kamenice nad Lipou do Jindřichova Hradce, na silnici první třídy číslo 34, je napříč komunikací na zmrzlém podkladu a asi kvůli náledí převrácený kamion," řekl Bajcura.

Dispečer silničářů z Vysočiny po 17:30 ČTK řekl, že silnice bude zavřená nejméně do 21:00. "Může to trvat i déle. Objížďka pro osobní auta je Libkova Voda a Ústrašín, pro náklaďáky je to zavřené," řekl Hubený.

D3 byla dnes kolem 13:00 na 63. kilometru směrem na Prahu zavřená. Příčinou byla nehoda mezi Miličínem a Voticemi na Benešovsku, auta v koloně stála až na dálnici. ČTK to řekl pracovník Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ze střediska v Chotovinách na Táborsku.

Hasiči zasahovali dopoledne u 11 nehod, z toho dvě auta skončila ve vodě, řekla ČTK jejich mluvčí Vendula Matějů. Jedno z aut skončilo v rybníce u Sudoměřic u Bechyně, druhé v potoce na Českokrumlovsku.

Vrtulník záchranářů zasahoval po 10:00 u nehody v Údolí u Nových Hradů na Českobudějovicku. Osobní auto se srazilo s nákladním. "V peugeotu zůstala zaklíněna zraněná řidička. Hasiči museli použít hydraulické vyprošťovací zařízení, aby se do zničeného osobního auta dostali. Po půl jedenácté předávali vyproštěnou zraněnou zdravotníkům," uvedla Matějů.

Vrstva nového sněhu komplikovala provoz od rána. V kraji policie řešila od dnešních 6:00 více než 30 nehod, z toho přes třetinu na Táborsku. Jedna nehoda se před polednem stala na D3 u Chotovin. Kamion, který uvízl ráno v kopci Bukovec u Štilce na Českobudějovicku, zablokoval silnici I/3, hlavní tah z Českých Budějovic na hraniční přechod s Rakouskem Dolní Dvořiště. Po 10:00 ale už byla silnice průjezdná. Řidiči kamionu, který blokoval provoz, podle mluvčího kromě potíží s kluzkou vozovkou také došla nafta.

Silničáři zasahovali hlavně na Prachaticku, kde již ráno sněžilo, přes den na Jindřichohradecku, kde silně sněžilo a kamiony měly problémy. Kolem Dačic a Studené napadlo šest až sedm centimetrů sněhu. "Je tam 31 sypačů a pět traktorů," řekla dnes po 14:00 ČTK dispečerka Správy a údržby silnici Jihočeského kraje Pavla Pulcová. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři v noci na dnešek nasadili v kraji 120 strojů.