Lesní mateřská školka je alternativou ke klasickému předškolnímu vzdělávání, důraz klade na pobyt dětí v přírodě a vzdělávání mimo učebny v přírodním prostředí. Koncepci ovlivňuje Waldorfská a Montessori pedagogika. Zázemí pro odpočinek mají děti nejčastěji v jurtách, chatkách či maringotkách.

Dětský lesní klub Letokruh vznikl v roce 2016 rodičovskou iniciativou jako nestátní nezisková organizace. Mít dítě v lesní školce je nákladnější než v běžné mateřské škole. Při celodenní docházce pět dní v týdnu rodiče v Přívratu platí 5300 korun měsíčně, při půldenní 4300 korun. Podobné je to i v dalších lesních školkách, které jsou v Libchavách, Chocni a Letohradu na Orlickoústecku, v Pardubicích a Kukli a Městečku Trnávka na Svitavsku.

Lesních školek je v Česku asi 140. Od září mohou požádat o zápis do školského rejstříku, registrace by jim umožnila získat státní dotace, takže by mohly vybírat nižší školné. Děti by v nich také mohly bez komplikací absolvovat povinný poslední rok předškolního vzdělávání.

"Žádná z lesních školek působících v našem kraji nepožádala o zápis do rejstříku škol a školských zařízení," sdělil ČTK mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Podle koordinátorky lesního klubu v Přívratu Jany Rudové si chce školka zachovat nezávislost a o zápis do rejstříku žádat nebude. "Chceme mít volnou ruku v tom, jak si myslíme, že je správné děti vést," řekla ČTK Rudová. Školka například odmítá podmínku povinného očkování dětí a chce si uchovat alternativní charakter. Rudová zároveň zdůrazňuje, že zařízení splňuje veškeré hygienické normy a má svůj vlastní rámcový vzdělávací program. "Chceme si jít svou vlastní cestou," dodala Rudová.

Do školky v Přívratu je zapsáno deset dětí, kapacitu má pro 16. Přes léto ji naplňuje i dětmi na příměstských táborech.