Budováním infrastruktury na sporných ostrovech Peking podporuje své nároky na tato území. Asi dvoutisícovou obec San-ša Peking označuje za své "nejnovější město" a za administrativní středisko v Jihočínském moři. Loni v dubnu byla v městečku San-ša zprovozněna veřejná knihovna, je tam i stadion, kde se pořádají sportovní a kulturní akce. San-ša má také školu, policejní stanici či soudní budovu.

Vietnam proti rozhodnutí Číny vytvořit z obce San-ša místní administrativní středisko opakovaně protestuje.

Woody Island, čínsky zvaný Jung-sing, je největším z Paracelských ostrovů, nad nimiž Čína převzala plnou kontrolu v roce 1974 po námořním konfliktu s Vietnamem. Rozloha ostrova nicméně dosahuje pouhých 2,13 kilometru čtverečních. Na ostrově s horkým a vlhkým podnebím bydlí rodiny rybářů, vojáků a vládních úředníků.

Agentura Nová Čína uvedla, že kino ve městě San-ša bude promítat nejméně jeden film denně. První snímek o víkendu zhlédlo více než 200 místních obyvatel.

Podle japonského listu Mainiči šimbun má starosta města San-ša další ambiciózní plány. "Postavíme obřadní síň pro svatby a potápěčské středisko. Máme v úmyslu vytvořit letoviska srovnatelná s těmi, jaká jsou na Maledivách v Indickém oceánu," prohlásil starosta Siao Ťie.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Na ostrově Woody Island se vyskytují želvy a mořští ptáci, místní letiště pak může sloužit pro vojenské i civilní účely. Tchajwanští a američtí představitelé už dříve uvedli, že Čína rozmístila na ostrově Woody Island vyspělý raketový systém země-vzduch.