Poradce filipínského prezidenta Rodriga Duterteho ale už v neděli uvedl, že se k němu dostaly informace o údajném zabití německého rukojmího na ostrově Jolo.

Skupina Abu Sayyafa požadovala za Němce výkupné v přepočtu 570.000 eur (15,4 milionu korun). Pro jeho doručení stanovila ultimátum, které vypršelo v neděli. Těsně před vypršením ultimáta zaútočila podle německých médií filipínská armáda na základny radikálů na ostrově.

Němec a jeho partnerka, kteří se plavili nedaleko filipínského pobřeží, se obětí únosu nestali poprvé. Již v roce 2008 je unesli somálští piráti. Na svobodu se dvojice dostala po sedmi týdnech. "Moje loď je můj život a nechci ho ztratit. Piráti a vlády mě nezajímají," řekl tehdy muž.

V devadesátých letech založená skupina Abu Sayyafa podle svých prohlášení bojuje za autonomii v rámci převážně katolických Filipín. Organizace, která se v roce 2014 přihlásila k takzvanému Islámskému státu, má na svědomí řadu teroristických činů a únosů. Právě z výkupného za rukojmí financuje z podstatné části své operace.