ČEZ Distribuce vyhlásila v 09:00 kalamitní stav na celém Tachovsku. Platí do odvolání, ale podle informací ČTK by měl skončit odpoledne. Podle Michaely Jirovcové, mluvčí ČEZ pro západní Čechy, jde o desítky poruch, tedy lokálních výpadků i několikahodinových přerušení dodávek vinou popadaných stromů a větví ve vedení.

"Ve většině případů hasiči odklízeli ze silnic popadané stromy a větve nebo odstraňovali uvolněné konstrukce hrozící pádem," řekla mluvčí. U Babylonu na Domažlicku zasáhla koruna stromu projíždějící nákladní vlak. V okrese Plzeň-sever mezi Nekmířem a Lhotkou zůstal mezi spadanými stromy uvězněn autobus. K žádnému zranění nedošlo. Nejvíce potíží působil silný vítr na Tachovsku, kde měli hasiči až třetinu ze všech zásahů souvisejících s větrem. Na severním Plzeňsku to byla téměř pětina událostí. Často zasahovali také na Domažlicku a Rokycansku. "Očekává se, že jak po rozednění lidé začnou zjišťovat škody, počet výjezdů se ještě zvýší," uvedla Jakoubková.

Popadané stromy přerušily dopravu na třech železničních tratích. Od 04:32 do 08:25 nejezdily vlaky mezi Přešticemi a Chlumčany na jihu Plzeňska, tedy na hlavním tahu z Plzně na Klatovy. Od 06:00 do 08:48 odklízeli železničáři a hasiči na trati z Plzně do Žatce úsek mezi Třemošnou a Horní Břízou. Zhruba do 11:00 by měl být podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové přerušen provoz na regionální trati Domažlice - Planá v úseku mezi Bělou nad Radbuzou na Domažlicku do Třemešného na Tachovsku. Stromy spadly na koleje v 06:20. Žádná silnice v kraji není uzavřena, řekl dispečer správy silnic Jiří Slapnička.

K událostem souvisejícím s větrem je podle ní nutné připočíst i požáry. Ve čtvrtek před půlnocí hasiči zasahovali na Domažlické třídě v Plzni u požáru unimobuněk. Vinou silného větru se oheň rychle nekontrolovatelně šířil do okolí. I tak se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu do hodiny od ohlášení. Před 6:00 v lese u Líní na Plzeňsku zlikvidovali požár trávy zaviněný jiskřením drátů elektrického vedení, které se v důsledku silného větru dotýkaly. Další požár zapříčiněný spadlými dráty elektrického vedení hasiči řešili v Rozvadově. Všechny požáry se obešly bez zranění, škody všech událostí nepřesáhly 5000 korun.

Hasiči doporučují lidem, aby nyní nechodili do lesa a při průjezdu lesními úseky dbali zvýšené pozornosti.