Vítr získal na síle v Olomouckém kraji až ráno. Zatímco přes noc měli hasiči zhruba pět výjezdů na Šumpersku k popadaným stromům, ke 14:00 už měli na kontě čtyři desítky událostí. "V drtivé většině se jedná o spadené stromy či větší větve na komunikace a na dráty elektrického vedení. Silný vítr ve třech případech strhával krytinu z objektů," řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Nejvíce zásahů mají hasiči na Šumpersku a Olomoucku. V Oskavě na Šumpersku spadla plechová střechy o rozměrech zhruba čtyři krát 15 metrů, podobný problém pak hasiči řešili také dvakrát na Jesenicku, a to v Kobylé nad Vidnávkou a ve Zlatých Horách. U Mladče na Olomoucku spadl strom na projíždějící vozidlo, naštěstí vše bez zranění, uvedl Hošák.

Problémy kvůli silnému větru mají také energetici. Celou noc foukal vítr, na střední Moravě poryvy zesílily nad ránem. "Nové poruchy stále vznikají. Hlavní příčinou jsou padající stromy a větvě do vedení," uvedl mluvčí ČEZ. Bez proudu se podle něj ocitly stovky domácností v celém kraji. "Zvýšený počet poruch je na různých lokalitách, nicméně kalamitní stav byl vyhlášen pro Šumpersko," uvedl Sobol. Podotkl, že kvůli vyhlášení kalamitního stavu jsou v terénu veškeré síly, které se snaží poruchy co nejdříve odstranit.

Kvůli počasí zaznamenali problémy také silničáři. Silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi na Šumpersku zaplavila rozvodněná řeka Morava, je tam zhruba půl metru vody. "Bude to uzavřeno na delší dobu. Pokud však nebudou srážky, mohlo by se to zastavit. Je to v tomto úseku pokaždé, místní jsou zvyklí," řekl dnes ČTK dispečer šumperské správy silnic. Naopak silnice mezi Tršicemi a Vacanovicemi na Olomoucku, kterou zaplavila v noci na středu voda z polí, je již sjízdná. "Otevřena byla ve čtvrtek v 15:30," řekl dnes ČTK dispečer olomoucké správy silnic.

V kraji nedosahují zvednuté hladiny toků žádného povodňového stupně. V Lupěném na Šumpersku, kde byl ve čtvrtek dosažen první stupeň na Moravské Sázavě, již hladina dnes odpoledne klesla 40 centimetrů pod tuto hranici.

Obezřetní by měli být také návštěvníci Jeseníků. Podle náčelníka tamní horské služby Michala Klimeše fouká na hřebenech silný vítr. "V některých střediscích, jako například v Hynčičích pod Sušinou, je kvůli silnému větru omezen provoz lanovky," řekl dnes ČTK Klimeš. Situace by se podle něj měla již v následujících hodinách uklidňovat.