"Výraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci po zavedení elektronické evidence tržeb," uvedl produktový manažer Ticket Restaurant Jiří Brych. Nešlo ale o nějaké skokové zdražení, meziměsíční růst byl v průměru o 2,50 Kč v rámci celé ČR, dodal.

Za méně než sto korun se loni v prosinci naobědvali lidé ve třech krajských městech, v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun.

Za celý loňský rok byla průměrná útrata Čechů za oběd 103,80 koruny, přičemž částka vychází jako průměr z více než milionu loňských útrat stravovací kartou v restauracích a dalších stravovacích zařízeních. V cenách jsou započteny vždy celé útraty - tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce s kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení, například kávu či dezert.

Nejvíce za oběd platí Pražané, loni za něj v průměru zaplatili 114,50 Kč. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 109,10 Kč. Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech - v Českých Budějovicích (105,20 Kč), Liberci (104,10 Kč) a Plzni (103,90 Kč). Dlouhodobě nejméně platí za obědy lidé na severní Moravě a Jihlavě, v Olomouci to bylo 94,70 Kč, v Ostravě 95,10 Kč a Jihlavě 95,10 Kč.

Ticket Restaurant Card je nejrozšířenější tuzemskou obědovou kartou. V Česku ji přijímá téměř 10.000 provozoven, za obědy a jídlo s ní platí desetitisíce zaměstnanců z 1000 firem po celé ČR.