V Amoně na Západním břehu Jordánu žije asi 40 rodin, tedy 300 lidí, a o řešení tohoto problému se zajímají politici, diplomaté i ochránci lidských práv. Na Západním břehu Jordánu je asi 100 osad nelegálních i z hlediska izraelského práva. Podle mezinárodních úmluv jsou nelegální všechny, jelikož je Izrael buduje na okupovaném území.

Izraelský nejvyšší soud rozhodl, že Amona byla postavena bez povolení na soukromých palestinských pozemcích a musí být zrušena. Ultimativní termín je 25. prosinec. Osadníci v noci odmítli alternativní návrh nechat se převézt na jiné místo v blízkosti stávající osady. Vláda k tomu vyčlenila pozemky, které podle ní Palestinci opustili. Mělo jít ale jenom o přechodné řešení a počítalo se s tím, že do osmi měsíců se podaří najít řešení trvalé.

Osadníci to odmítli, ale přislíbili, že při vynucené evakuaci nebudou klást odpor. Armáda se ale násilí obává, protože občané Amony vybudovali přístřeší pro stoupence osadníků, kteří se na místo začali sjíždět z Izraele a připravují se osadníky podpořit. Evakuace se nyní očekává v nejbližších dnech.

V současné izraelské koaliční vládě je mnoho příznivců osad. Navrhli zákon, jenž má umožnit nepovolené osady zlegalizovat. Zákon musí projít ještě dvojím čtením a bude-li schválen, nebude použitelný retroaktivně, takže na Amonu se už vztahovat nemůže. Zákon počítá s tím, že osadníci budou moci využívat palestinské pozemky, i když je nebudou moci vlastnit. Palestincům, kteří prokážou vlastnictví, bude nabídnuta kompenzace. Poslední slovo k zákonu bude mít však nejvyšší soud.