Je to poprvé od Obamova nástupu do nejvyššího úřadu v roce 2009, co Kongres zvrátil veto hlavy státu. Obama právo veta předtím uplatnil úspěšně dvanáctkrát.

Obama svůj odpor k zákonu zdůvodnil obavami o národní bezpečnost, může podle něj poškodit spolupráci se zahraničními spojenci v boji proti terorismu i v jiných otázkách. Nepochybně podle Bílého domu také ochladnou vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.

Zákon o uplatnění spravedlnosti vůči sponzorům terorismu (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) by se podle Obamy mohl navíc obrátit proti USA. Pokud budou moci Američané žalovat Saúdskou Arábii, pak by mohli občané jiných zemí udělat to samé Spojeným státům, domnívá se Bílý dům.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát a který podle BBC nyní vstupuje v platnost, umožňuje žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Rijád jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradil.

Sebevražedné atentáty na Spojené státy z 11. září 2001, při kterých zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 islámských teroristů arabského původu. Z nich 15 bylo občany Saúdské Arábie.