Na nástupci nynějšího šéfa OSN Pan Ki-muna, jehož mandát vyprší na konci roku, by se OSN měla shodnout nejpozději v říjnu. Generálního tajemníka OSN podle charty této organizace "jmenuje Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti". Rozhoduje o něm tak 15členná Rada, v níž má pět mocností se stálým členstvím (USA, Británie, Francie, Rusko a Čína) právo veta. Členové rady v tajných hlasováních ke každému z kandidátů připojují jednu ze tří možností: podporuji, nepodporuji, nemám názor.

Ve třetím kole se hlasovalo o deseti kandidátech, dva v minulých kolech odstoupili. Guterres obdržel podporu 11 členů RB OSN, ale současně proti němu roste odpor - tři země už ho nepodporují, zatímco v minulé volbě to byly dvě a v prvním kole dokonce žádná. Lajčák dostal devět hlasů pro a pět proti.

O třetí místo se rozdělili generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska a bývalý srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić, který byl minule druhý. Argentinská ministryně zahraničí Susana Malcorraová sice také jako oni dostala sedm pozitivních hlasů, ale i sedm negativních. Proti Bokovové a Jeremičovi se vyslovilo pět zemí.

Diplomaté v sídle OSN agentuře AFP sdělili, že očekávají, že další kandidáti s nejmenší podporou vyvodí z výsledků hlasování příslušné závěry a z dalšího souboje odstoupí.

Guterresovo postavení některé zdroje označují za setrvalé a solidní a předpokládají, že nakonec zvítězí. Lajčákův vzestup nicméně oživil spekulace, že by se do čela OSN měl dostat východoevropský kandidát, aby se tak vyvážilo zeměpisné zastoupení. Také se ale mluvilo o tom, že by již měla být zvolena žena.

Další, čtvrté hlasování se koná 9. září. Podobně jako v předchozích volbách by již měly být zvýrazňovány odmítavé hlasy zemí s právem veta, aby se vyjasnilo, kdo z kandidátů přestává být volitelný.

Současný generální tajemník OSN, jihokorejský politik Pan Ki-mun stojí v čele světové organizace od ledna 2007.