Nejvyššího představitele katolické církve přivítal na letišti v Nairobi keňský prezident Uhuru Kenyatta s dalšími vysokými představiteli země. Na Františka tam podle agentury AFP také čekal jásající dav a tradiční tanečníci. K zajištění bezpečnosti v keňské metropoli bylo povoláno 10.000 policistů.

Papež při své první promluvě ke keňskému vedení podle tiskových agentur naléhal, že je třeba poctivě a transparentně se zasadit o všeobecné blaho. "Žádám vás především, abyste projevili skutečný zájem o potřeby chudých," řekl. "Zkušenosti ukazují, že násilí, konflikty a terorismus jsou živeny strachem, nedůvěrou a zoufalstvím z chudoby a frustrace," dodal.

František rovněž obecně vyzval vedoucí africké politiky, aby podpořili "zodpovědné rozvojové ekonomické modely", aby bylo možné čelit "vážné ekologické krizi, která ohrožuje svět". "Je zjevná souvislost mezi ochranou přírody a budováním spravedlivého společenského řádu," zdůraznil.

Novináři, kteří papeže doprovázejí, se pontifika zeptali, zda nemá obavy z návštěvy Středoafrické republiky, která má být poslední zastávkou na jeho nynější cestě. František na to odpověděl s humorem: "Abych řekl pravdu, jediné, z čeho mám strach, jsou komáři. Vezete si s sebou sprej?" Na programu papežova pobytu ve Středoafrické republice je kromě jiného návštěva mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí hlavního města Bangui.

"Mířím do Keni, Ugandy a za bratry ve Středoafrické republice s radostí. Doufejme, že tato cesta poskytne přínos jak duchovní, tak materiální," řekl František.

V Nairobi papeže ještě dnes čeká rozhovor s Kenyattou v prezidentském paláci. Ve čtvrtek, který byl v zemi vyhlášen svátečním dnem "rozjímání a reflexe", bude papež předsedat ekumenickému a mezináboženskému setkání. Pak zavítá do sídla Programu OSN pro životní prostředí, kde se vysloví ke konferenci o klimatu (COP21), která začne v pondělí v Paříži.

V Africe na rozdíl od jiných částí světa počet katolíků neustále roste. Očekává se, že do roku 2050 jich tam bude žít půl miliardy. Podle údajů z Keni je pokřtěno 30 procent z tamních 45 milionů občanů.