Ruské ministerstvo obrany podle agentury AFP upřesnilo, že bojové letouny Suchoj v posledních 24 hodinách při 25 vzdušných operacích zničily jedno velitelské stanoviště v provincii Hamá, muniční sklady a komunikační uzly v provincii Homs, obrněná vozidla v provincii Idlib a jedno velitelské stanoviště v provincii Latákíja.

Po prvních ruských úderech v Sýrii minulý týden Spojené státy a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada útoky na všechny jeho tamní nepřátele. Damašek nyní bojuje nejen proti IS, ale i proti západními státy podporované opozici, v jejímž čele bojuje Syrská svobodná armáda (FSA).

Lavrov dnes prohlásil, že FSA je přelud a že Moskva požádala USA, aby vysvětlily, čím se tato skupina zabývá a kde sídlí. "Nikdo nám neřekl, kde operují. Zatím je to přelud, nic o ní není známo," prohlásil Lavrov. Moskva je prý připravena navázat s FSA kontakty a nabízí Spojeným státům udržovat přímé vojenské kontakty ohledně operací, které Rusko podnikne v blízké budoucnosti v Sýrii.

Aktivitu ruského letectva kritizoval britský ministr obrany Michael Fallon, podle kterého existují důkazy, že Rusové používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují FSA bojující proti Asadovi. Britský premiér David Cameron tvrdí, že většina ruských náletů se uskutečnila v těch částech Sýrie, jež neovládá IS, ale jiní odpůrci syrského režimu. Moskva obvinění odmítá.

Opoziční skupiny, které bojují proti Asadovi, označily Rusko a dalšího spojence Damašku Irán za okupanty. Vyzvaly ke sjednocení do aliance, která bude společně proti tomuto novému nepříteli bojovat. Mezi signatáři společného prohlášení je například Ahrár aš-Šám, Islámská armáda a rovněž Divize 101, což jsou lidé nově vycvičení Američany. "Je třeba urychleně uzavřít spojenectví pro boj proti rusko-íránské alianci, která okupuje Sýrii. Legitimním cílem je jakákoli okupační síla naší země," uvádí se v textu. Do aliance by měli údajně vstoupit i regionální spojenci syrské opozice, tedy podle agentury AP Turecko a Saúdská Arábie. Za "vyloženou okupaci" postup Ruska považuje také syrská odnož Muslimského bratrstva.

Šéf ruské diplomacie o dění v Sýrii jednal 1. října se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Podle agentury Reuters se oba ministři shodli, že v souvislosti se situací v této blízkovýchodní zemi by měla velmi brzy začít jednání mezi armádami obou zemí.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v rozhovoru s libanonskou televizí Majádín prohlásil, že ruské nálety v Sýrii se plánovaly několik měsíců ve spolupráci se syrskou armádou. "Tento zápas Rusko vyhraje. Důvod, proč o tom nepochybuji, je jednoduchý a praktický. Protože Rusko spolupracuje se syrskou arabskou armádou, která je jedinou silou v Sýrii, která bojuje proti terorismu," řekl ministr.