Pro univerzitu není podobná spolupráce s průmyslovým podnikem ničím novým, s podnikatelskou sférou škola dlouhodobě spolupracuje. "TUL má širokou spolupráci s firmami, které jsou zapojeny ve smluvním výzkumu a jsou významnou aplikační sférou. Výzkum na zakázku a doplňková činnost pro průmyslovou praxi tvoří téměř dvě třetiny rozpočtu univerzity," řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs. Podepsání rámcové smlouvy podle něj spolupráci výrazně zjednodušuje. Univerzita nemusí soutěžit o zakázky a výhodou také je, že může odborníky z firem snadněji zapojit do výuky.

AGC Automotive v Chudeřicích je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Za poslední dva roky vytvořil závod 950 nových míst a rozrostl se na současných 2500 zaměstnanců. V loňském roce společnost utržila bezmála půl miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem téměř 197 milionů korun. Skla z Chudeřic má každé šesté auto vyrobené v Evropě. Společný výzkum a vývoj se zaměří na řešení specifických problémů automatické výroby skla, mimo jiné se bude zabývat zvýšením pevnosti polotovarů nebo spojováním skla s plastovými lemy a kovovými lištami. Firma nabídne studentům spolupráci na bakalářských, diplomových či doktorských pracích a také odborné praxe a stáže.

Liberecká univerzita byla založena v roce 1953 jako Vysoká škola strojní. V roce 1960 se rozdělila na dvě fakulty - strojní a textilní. V letech 1990 až 1995 přibyly v Liberci další čtyři fakulty - pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky. V Liberci v současnosti studuje zhruba 8000 mladých lidí. "Univerzita je v rámci České republiky unikátní tím, že vychovává technology, kteří se zabývají sklem a věcmi kolem skla," poznamenal Kůs. Smlouva s AGC tak podle něj významným způsobem rozšiřuje možnosti další spolupráce v této oblasti.