Čtyřiašedesátiletý generál ve výslužbě byl u moci od roku 2012, mandát mu měl vypršet v lednu příštího roku. Vyšetřovatelé Péreze viní z toho, že řídil korupční síť v celních úřadech, jejichž funkcionáři za úplatek nevybírali daně za některé dovezené zboží. Kromě Péreze se na těchto podvodech podle policie podílela i jeho viceprezidentka Roxana Baldettiová. Ta je nyní ve vazbě.

Generální prokurátorka Thelma Aldanaová dnes oznámila, že bude požadovat, aby byl Pérez během soudu ve vazbě. Před tím na něj soudce vydal zatykač a k dnešnímu slyšení jej doprovodila policejní eskorta.

Prezidentovu demisi požadovali obyvatelé Guatemaly na poklidných demonstracích, které se konaly pravidelně každý týden od dubna, kdy aféra vypukla.

Pérez v pondělí na tiskové konferenci tvrdil, že si v této kauze nepřišel na žádné peníze a odvolával se na presumpci neviny. Obrátil se i na ústavní soud, aby proces vedoucí k možnému zbavení imunity zastavil. Soud mu ale nevyhověl.

Prezidentský slib dnes podle ústavy složil viceprezident Maldonado, jemuž dnes vyjádřil podporu americký prezident Barack Obama. Ten zároveň ocenil Pérezovu rezignaci. "Oceňujeme způsob, jakým se obyvatelé Guatemaly a jejich instituce vypořádaly s touto krizí, a stále zdůrazňujeme naši podporu guatemalským demokratickým a ústavním institucím," řekl médiím Obamův mluvčí Josh Earnest.

Bývalý elitní soudce a konzervativní politik Maldonado, který se do čela země dostal po pouhém několikaměsíčním působení ve viceprezidentské funkci po odstoupení Baldettiové, se v prezidentském paláci sotva stihne rozkoukat. Už v lednu jej nahradí vítěz prezidentských voleb, jejichž první kolo se bude konat v neděli.

V Guatemale se konají parlamentní i prezidentské volby současně každé čtyři roky a prezident je zároveň šéfem vlády a vybírá si ministry.