"Pokud jde o naši obranyschopnost, nepřijali jsme a ani nepřijmeme žádná omezení," řekl Rúhání v přímém televizním přenosu. "Uděláme cokoli bude třeba, abychom ubránili svou zemi, ať už raketami nebo jiným způsobem," dodal.

Minulý týden Írán představil novou raketu typu země-země, která je údajně schopna s vysokou přesností zasáhnout cíl v okruhu 500 kilometrů. Na slavnostní ceremonii tehdy Rúhání prohlásil, že síla íránské armády je předpokladem míru.

USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo se dohodly 14. července s Teheránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání protiíránských sankcí. Dohoda mimo jiné stanovuje osmileté období, během něhož bude muset Rada bezpečnosti OSN schvalovat přesun balistických raket do Íránu. USA už ale prohlásily, že žádosti o takové přesuny budou vetovat. Embargo na vývoz a dovoz konvenčních zbraní do Íránu zůstane v platnosti dalších pět let.

Rúhání se dnes také vyslovil proti ratifikaci jaderné dohody v íránském parlamentu. Takový postup by podle něj byl protiústavní, neboť se prý jedná pouze o politickou dohodu s šesti velmocemi, nikoli o smlouvu podepsanou prezidentem, která by schválení v parlamentu vyžadovala. Íránský parlament ale na hlasování trvá.

Při přestavbě svého reaktoru na těžkou vodu v Aráku, kterou si velmoci rovněž vynutily v červencové dohodě, chce Írán podle Rúháního spolupracovat s Čínou, ale i s USA. Jádro reaktoru by mělo být odstraněno a přebudováno tak, aby zařízení nebylo schopno vyrábět podstatnější množství plutonia, které by mohlo být zneužito k výrobě atomové bomby.