Návrh PSP od Krnáčové přijali radní v úterý, zároveň zamítli návrh náměstka Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice) a odebrali mu pražské stavební předpisy z gesce. Piráti zveřejnili i zvukový záznam jednání rady.

"Máme dokumenty, které svědčí o tom, že pražské stavební předpisy, jak je předložila primátorka, nevznikly v jejím sekretariátu. To, že tam návrh vznikl, uvedla po jednání rady v úterý," řekl dnes předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Takzvaná metadata obsahují všechny informace o dokumentu, například i záznamy o změnách a o autorovi dokumentu.

Michálek řekl, že v sekretariátu primátorky nepracuje nikdo, kdo by měl formální vzdělání pro tvorbu PSP, navíc v uvedených metadatech důvodové zprávy je vidět, že byla vytvořena hodinu před jednáním rady a jako její autor je uveden Ondřej Boháč, zástupce ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR). "Pokud (Krnáčová) tvrdí, že to dělal její sekretariát, není to pravda," poznamenal Michálek.

Krnáčová ČTK prostřednictvím mluvčího Řepky vzkázala, že dokument vychází z materiálu, který nechal udělat exprimátor Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09). "Návrh připravila její kancelář. Jednalo se v zásadě jen o legislativně technickou záležitost," uvedl mluvčí. Důvodovou zprávu dokumentu, který schválila rada, prý sekretariát konzultoval s IPR.

Autorství důvodové zprávy IPR odmítl. "Byly jsme požádáni o komentář k důvodové zprávě, který jsme poskytli, neboť jsme příspěvkovou organizací města a je naší povinností se k podobným dokumentům vyjadřovat," uvedl mluvčí IPR Adam Švejda.

Zastupitel Pirátů Adam Zábranský zpochybnil samotný proces schvalování dokumentu. "Nový návrh předem rozeslala pouze vybraným radním, a to za ANO a ČSSD, Trojkoalice jej nedostala. Důvodová zpráva pak vznikla asi hodinu před jednáním rady, což je jasné z informací ze systému," řekl. Za zvláštní považuje také to, že primátorčin návrh nikdo na jednání rady nepředstavil a neobhájil, navíc se ani nediskutovalo o původním návrhu od Stropnického.

Zarážející je podle Pirátů i fakt, že dokument do rady vznikl na systému (MAC OS), který magistrát nevlastní a jenž není kompatibilní s těmi, které používá. "Ten dokument proto musel vzniknout mimo magistrát," řekl Michálek.

Pražští radní v úterý neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek Stropnický. Problematiku PSP následně převzala do gesce primátorka. To způsobilo roztržku mezi Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN) a jejími partnery ANO a ČSSD. Kvůli sporu už zasedala vedení pražské SZ a KDU-ČSL, dnes se sejde vedení STAN.