Ministr financí Ravi Karunanajake označil útok za "akt politického terorismu" a přičetl jej silám věrným bývalému prezidentovi Mahindovi Radžapaksemu, který se snaží o návrat na scénu v srpnových parlamentních volbách.

"Tento čin představuje naprosté popření demokracie a stojí za ním zkrachovalá opozice," prohlásil před novináři Karunanajake. Sám z útoku vyvázl nezraněn. Podle něj čtyři muži stříleli na předvolební shromáždění, na kterém se sešlo asi 600 lidí.

Podle zdravotníků se obětí útoku stala žena, další čtyři lidé utrpěli natolik vážná zranění, že museli být operováni.

Radžapakseho mluvčí útok odsoudil. "Je špatný vtip obviňovat vůdce, který osvobodil zemi. Je ostuda, že ministr bez jakéhokoliv vyšetřování obviňuje (bývalého) prezidenta," prohlásil.

Devětašedesátiletý Radžapakse, který v roce 2009 ukončil čtvrtstoletí občanské války rozdrcením tamilských povstalců, nyní apeluje na sinhálskou většinu, aby jej zvolila do čela vlády.

Letos v lednu musel Radžapakse opustit prezidentský palác, když prezidentské volby překvapivě vyhrál Maithripala Sirisena, který býval Radžapakseho stranickým zástupcem. Opozice, jejímž byl Sirisena společným kandidátem, obviňovala Radžapakseho ze sklonu k autokratickému vládnutí, z korupce a z dosazování příbuzných do vlivných funkcí.