Na počátku roku 2014 registrovala humanitární agentura OSN zodpovědná za region subsaharské Afriky asi 1,6 milionu uprchlíků či lidí žijících kvůli bojům mimo své domovy na území vlastního státu. Odhady se týkají Mauritánie, Senegalu, Gambie, Mali, Nigeru, Nigérie, Burkiny Faso, Kamerunu, Čadu a Súdánu. Některé z těchto zemí patří k vůbec nejchudším státům světa.

Jednou z nejdůležitějších příčin přesunů obyvatelstva v této oblasti je podle koordinátora humanitární pomoci OSN Roberta Pipera povstání radikálů z Boko Haram na severovýchodě Nigérie, které se přelévá do sousedních zemí: Nigeru, Čadu a Kamerunu. Nigerijským islamistům padlo od roku 2009 za oběť již více než 15.000 lidí. Ti, kteří před nimi prchli, tvoří téměř polovinu všech lidí, jež v subsaharské Africe nuceně opustili své domovy.

Svá obydlí opustilo kvůli bojům ústřední vlády s arabskými a tuaréžskými rebely ze severu země, kteří usilují o nezávislost na převážně černošském jihu, také asi 300.000 Malijců. Přes pokračující mírová jednání odešlo za poslední dva týdny nuceně ze svých domovů kolem 30.000 obyvatel Mali.

Ke zhoršující se situaci stále přispívají podle Pipera i latentní konflikty jako například krize v západosúdánském Dárfúru.

Na pomoc lidem zasaženým krizí v subsaharské Africe chybí podle Pipera finanční prostředky. Dárci zatím na účty OSN poslali jen asi pětinu z dvou miliard dolarů (50 miliard Kč), které na letošek přislíbili.