Jednodenní schůzka v jihokorejské metropoli Soulu se konala krátce poté, co KLDR oznámila, že testovala nový typ podmořské balistické rakety odpalované z ponorky, a prohlásila, že se jí podařilo vyvinout dostatečně malou jadernou hlavici, aby mohla být nasazena na střelu dlouhého doletu.

Analytici obě tvrzení Pchjongjangu zpochybnili, jsou ale přesvědčeni, že Severní Korea dál rozšiřuje svůj arzenál atomových bomb a dále rozvíjí raketový zbrojní program.

Jižní Korea, USA a Japonsko jsou účastníky šestistranných jednání, jejichž cílem je ukončení severokorejského jaderného zbrojního programu výměnou za hospodářskou pomoc a politické ústupky KLDR. Severní Korea z rozhovorů, jichž se účastnila také Čína a Rusko, jednostranně odstoupila počátkem roku 2009. Podle agentury Reuters je malá naděje, že by dialog byl v brzké době obnoven.

"Shodli jsme se na tom, že je důležité vystupňovat tlak a sankce vůči Severní Koreji, přičemž současně necháváme otevřené veškeré diplomatické možnosti (řešení krize)," konstatoval americký vyslanec Sung Kim.

Jihokorejský vyslanec Hwang Jun-kuk apeloval na KLDR, aby se seriózně zapojila do jednání, a varoval Pchjongjang, že se diplomatická a mezinárodní izolace jeho země dále prohloubí, pokud bude severokorejský komunistický režim tvrdohlavě pokračovat ve vývoji dalších zbraní.

Jihokorejský a americký vyslanec se chystají ještě tento týden odletět do Pekingu k rozhovorům s jejich čínským protějškem. Čína je hlavním spojencem KLDR a také jejím hlavním poskytovatelem pomoci a podle analytiků má na Severní Koreu největší vliv.