Nejvíce zasaženy byly státy Oklahoma a Texas, kde v některých oblastech spadlo během posledních 24 hodin až 250 milimetrů srážek. Hladiny řek stoupaly tak rychle, že některé obce se v neděli probudily obklopené vodou.

Jedním z nejhůře zasažených měst je texaské Wimberley, kde bylo zničeno či poškozeno až 400 domů. "Jsou tu celé zničené ulice, na nichž zůstaly pouze jeden či dva domy, a zbytek jsou ruiny," prohlásil koordinátor krizového řízení úřadu místního okresu Hays Kharley Smith. Ve Wimberley se hledá osm lidí ze dvou rodin, mezi nimiž je trojice dětí mladších deseti let.

V Oklahomě zahynuli dva lidé; jedním z nich byl hasič, kterého stála život účast na záchranné akci. Další člověk zemřel v texaském San Marcosu, kde velká voda odnesla pět vozů tamní policie a zaplavila požární stanici, uvedla podle agentury AP mluvčí San Marcosu.

Tornáda vážně poškodila bytový komplex v texaském Houstonu. Vážná povodeň hrozí texaskému Dallasu, kde by hladina řeky Trinity River měla dnes dosáhnout skoro 12 metrů.

Některým městům v jižněji položených vnitrozemských státech s rozsáhlými planinami, jako jsou Kansas či Oklahoma, přinesl letošní květen rekordní množství srážek, a tento příděl ještě nekončí. "Povodňová vlna mírně ustupuje, ale v průběhu dopoledne (pozdní odpoledne SELČ) čekáme další várku bouřek," uvedl dnes meteorolog Kevin Roth.