Účastníci, z nich mnozí v tričkách se symbolem konopného listu, se začali scházet dlouho před začátkem pochodu. Někteří nesli vlajky, jiní hesla jako "Konopné rostliny do každé rodiny", "Dýchám, prdím a hlavně kouřím svobodně" či "Konopí je lék, zaslouží náš vděk".

V čele průvodu jel vůz s kapelou vyzdobený symbolickými listy konopí a nápisem "Konopí je dar od boha, říkala to už má babička". Lidé do rytmu hudby tančili a skandovali "legalizace, legalizace". Na protest dohlížely desítky policistů a strážníků.

"Přišli jsme podpořit legalizaci konopí pro osobní potřebu. Léčím si konopnou mastí zánět šlach a pomáhá mi to," řekl ČTK mladík s ortézou na ruce. Konopí sám nepěstuje, shání ho prý, jak se dá. "Je to dnes skvělá akce, chodím každý rok, už pět let. Jsem pro legalizaci na léčení i rekreaci, myslím si, že by nám to dost prospělo," doplnila jedna z dívek.

Akci uspořádalo občanské sdružení Legalizace.cz, podle jeho předsedy patří konopí všem a Česko protikonopnou politikou jen podporuje černý trh. Zákon povolil léčebné konopí od dubna 2013, kvůli problémům s dodávkami si ho mohlo legálně koupit v lékárnách zatím jen minimum pacientů. Pomáhat má na obtíže s AIDS, roztroušenou sklerózou či rakovinou. V chystané novele chce ministerstvo zdravotnictví umožnit v některých případech léčbu konopím také dětem.

"Přijímám názor, že konopí je lék," řekl ČTK muž v lékařském plášti a pirátském klobouku. Většina uživatelů podle něj marihuanu kouří, méně jich užívá masti. "Léčí si kouřením ducha, chtějí si zahulit, aby byli v klidu a netrápili se, že se pořád musejí honit za penězi," dodal.

Marihuana je zřejmě nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumu ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let.

Podle předsedy sdružení měl pochod vyjádřit také nesouhlas se zátahy policie proti majitelům growshopů a květinářství, kteří se podle policie prodejem semínek konopí a informováním dopustili trestného činu šíření toxikomanie. Pochod podpořily Česká pirátská strana a Strana zelených.

"Jen inteligentní regulace zajistí dostupnost a využitelnost konopí v jeho plné šíři, ukončí zbytečné výdaje na vymáhání prohibičních zákonů a učiní z konopí obchodovatelnou komoditu, která by zajistila tolik chybějící příjmy do státní kasy," shrnul Veverka.