"Všechny naše pražské hotely jsou během mistrovství již téměř plně obsazeny, očekáváme, že poslední pokoje doprodáme během samotného šampionátu," řekla ČTK Daniela Nová, obchodní manažerka společnosti Accor Czech Republic provozující síť hotelů Ibis. I bez hokejového šampionátu je ale obsazenost pražských hotelů začátkem května velmi vysoká, jelikož do tohoto období spadá několik evropských svátků.

Podle ředitele pražského hotelu Olympik Vlastislava Šose tvoří hokejoví fanoušci bezmála polovinu hotelových hostů. Národnostní složení je odlišné od běžného začátku května. Přibylo více Rakušanů, Němců a hostů ze Švýcarska, uvedl Šos. Fanoušci podle jeho odhadu budou až v 300 pokojích z celkových 640.

Nápor fanoušků se podle Asociace cestovních kanceláří ČR projevil i do cen ubytování. Podle ní hotely v hlavním městě zdražily o 12 až 20 procent. Celkový počet návštěvníků by podle odhadu CzechTourismu měl překročit návštěvnost z hokejového šampionátu z roku 2004. Tehdy dorazilo 550 tisíc zahraničních i tuzemských návštěvníků. Letos by se podle agentury mohlo podařit překročit hranici 600 tisíc návštěvníků.

Hokejové mistrovství se uskuteční od 1. do 17. května v pražské O2 aréně a ostravské ČEZ aréně. Český národní hokejový tým bude během mistrovství světa ubytován v pražském hotelu Selský dvůr. Ruský tým bude v Praze bydlet v hotelu Hilton, téměř všechny týmy pražské skupiny ubytovává Clarion Congress Hotel ve Vysočanech. "Bydlet u nás budou týmy Kanady, Švédska, Švýcarska, Rakouska, Lotyšska, Německa a Francie," uvedla mluvčí hotelové sítě CPI Hotels Dana Belušová.