Ozbrojenci, kteří kolem 04:30 SELČ napadli nejprve univerzitní mešitu, na sobě měli vojenské uniformy. Policie zaslechla z jedné univerzitní budovy výbuchy. Přinejmenším čtyři zranění jsou prý v kritickém stavu. Mezi mrtvými jsou údajně dva policisté.

Zástupce hnutí Šabáb uvedl, že jejich bojovníci zadržují "křesťanské rukojmí". "Lidi jsme roztřídili a muslimy jsme propustili," dodal. Přesný počet zadržovaných není znám. Na univerzitních kolejích v Garisse bydlí podle AFP stovky studentů. Útočníci podle ministerstva vnitra obsadili jednu ze čtyř budov. Ostatní policie evakuovala. Keňský Červený kříž oznámil, že z obsazené budovy uniklo asi padesát lidí.

Televizní stanice CNN sdělila s odvoláním na vládní zdroje, že keňská policie pohřešuje 550 s celkových 815 studentů univerzity v Garisse. Není jasné, kolik z nich z areálu uprchlo a kolik jich zadržují teroristé. Někteří z nich se údajně v době útoku na univerzitě nezdržovali.

Keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery řekl, že policie zatkla jednoho z útočníků, který se pokoušel z místa činu uprchnout. Některá keňská média hovoří i o jednom zabitém ozbrojenci. Informace o počtu útočníků se v různých médiích pohybují od pěti do deseti.

Na místě útoku jsou policisté i vojáci. Přestřelka mezi nimi a ozbrojenci trvá už několik hodin. "Je těžké se dostat do areálu, protože někteří z útočníků jsou na střechách a střílí na nás, kdykoli se snažíme proniknout dovnitř," prohlásil zástupce policie.

Garissa leží asi 150 kilometrů západně od somálské hranice. Severní a východní oblasti Keni, které se Somálskem sousedí, jsou často dějištěm útoků islamistů ze somálské skupiny Šabáb napojené na Al-Káidu. Jde o odvetné akce za zapojení Keni do tažení proti skupině Šabáb v Somálsku.

V Keni radikálové spáchali už několik velkých atentátů, včetně útoku na nákupní centrum Westgate v metropoli Nairobi, při kterém v roce 2013 zahynulo 67 lidí a 170 dalších bylo zraněno. Organizátora této akce v březnu zabil bezpilotní letoun americké armády.

V letech 2012 až 2014 zahynulo při útocích milic Šabáb na keňském území podle policejních statistik 312 lidí. Z toho jen ve městě Garissa jich radikálové zabili 38.