První Československý beatový festival se konal v prosinci 1967. Atmosféru druhého Československého beatového festivalu v prosinci 1968 poznamenala srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy, i když se na něm nekonaly žádné politické protesty. Třetí československý beatový festival Praha konaný v dubnu 1971 byl ovlivněn normalizací a faktem, že se konal pod dohledem Svazu socialistické mládeže.

Po roce 1989 se uskutečnilo několik akcí, které se pokusily na někdejší beatové festivaly navázat. Například v roce 1992 se v nostalgické atmosféře Lucerny konaly Pražské rockové dny, později se zde několikrát sešli příznivci bigbítu na Československém Beatfestu.

V pražské Lucerně se letos 17. prosince uskuteční 4. československý beatový festival. V Lucerně zahrají Energit, George and Beatovens, Jazz Q Martina Kratochvíla, Vladimír Mišík & Etc..., Prúdy, Lešek Semelka a S.L.S., Synkopy 61 a The Primitives Group..

Pražské Popmuseum mapuje historii tuzemské hudby. Svoji činnost zahájilo v roce 1999 v prostorách bývalé Janáčkovy síně v Besední ulici na Malé Straně. Pro veřejnost bylo otevřeno v březnu 2000 výstavou Bigbít, která mapovala počátky a zlatou éru českého rocku v letech 1956 až 1972. První etapu existence Popmusea uzavřely katastrofální povodně v srpnu 2002. V roce 2005 Popmuseum přesídlilo do Kulturního centra Kaštan v Praze 6. Nová expozice a dokumentární centrum zde byly otevřeny výstavou Zabte ho, je to kritik! o historii české hudební publicistiky. Více informací je na www.popmuseum.cz.