První Hoře, držitelé cen Anděl a Břitva desetiletí, se v létě po dvouleté pauze vrátili na koncertní pódia. Mezitím natočili album Křehký mechanismus pozemského štěstí. Jeho vydání avizují singlem Čobol a Čehún. "Jeden z prvních posluchačů naši novou desku popsal jako Pražský výběr s Psími vojáky na pořádném tripu," řekl zpěvák Milan Urza. Album kapela představí na koncertech a 3. listopadu ho pokřtí v pražském Rock Café.

Skupina Instinct, která se loni zviditelnila hostováním na turné skupiny Elán, si na své album Na inzerát vypůjčila hit Vaša Patejdla Zlodej slnečníc. Její skladby Na život a na smrť a Medzitým patřily delší dobu k nejhranějším domácím skladbám ve slovenských rádiích a nechybějí ani na debutové nahrávce.

Trojice Poetika vznikla díky spojení textaře a rappera Eduarda "Packeta" Rovenského, skladatele, instrumentalisty a producenta Dana "Aeraha" Hrdličky a skladatele a zpěváka Ondřeje Brejšky. Debutovým albem s deseti autorskými písničkami chce Trinity navázat na dosavadní úspěch svých singlů. Nové písně představí Poetika živě na společném turné s kapelou Mirai, které začne 6. října ve Velkém Meziříčí a vyvrcholí 31. října v pražském Lucerna Music Baru.

V těchto dnech vychází singl Průvan v hlavě ze stejnojmenné desky zpěvačky a herečky Moniky Načevy, která se při přípravě alba opět potkala s básnířkou Sylvou Fischerovou a DJ Five. Poprvé na albu spolupracuje se slovenským beatmakerem Valérem Smutkem alias Tentato. Nahrávka spojuje dva zdánlivě rozdílné světy - křehká slova zpívaná sametovým hlasem Načevy doplňují úderné beaty Tentato a Five. Křest alba bude 29. září v Anežském klášteře. "Básnické texty Sylvy Fischerové jsou pro mě rovnocenným pokračováním zhudebňování silných básní po dlouholeté spolupráci s Jáchymem Topolem. Cítím stejně silné propojení," uvedla Načeva.

Multižánrová skupina Duende vydala svoje třetí album Garden of Me. Nahrávku pokřtí 14. září v pražském klubu Jazz Dock.

Divocí rockeři Hentai Corporation vydají v říjnu své druhé studiové album. Vznikalo v ostravském nahrávacím studiu Citron ve spolupráci s Alešem Bajgerem a Petrem Slezákem. Ti jsou podle členů kapely "nesourodá dvojice hudebních magorů a moc chytrých pánů, který si navzájem lezou na nervy a zároveň jsou schopný nás dokopat k nevídaným výkonům". Křest alba s názvem Intracellural Pets bude 27. října v pražském Paláci Akropolis v rámci koncertní šňůry po hudebních klubech v Čechách a na Moravě.