Novou sérií chce vzdát Česká mincovna hold držitelům prestižních českých, respektive československých hudebních ocenění Zlatý slavík, později Český slavík. "Podmanivý hlas Waldemara Matušky je pro celý národ nezapomenutelný. S Karlem Gottem byli celoživotními kolegy, ale i pěveckými rivaly. V ostře sledované anketě spolu svedli nespočet soubojů. Proto jsme se rozhodli Matuškovi věnovat v naší sérii čestné místo po Gottově boku," uvedl marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Matuška, který by letos v červenci oslavil 83. narozeniny, začínal v divadle Reduta, pokračoval jako zpěvák v divadle Semafor a Rokoko. Významné jsou i jeho filmové role třeba v muzikálech Kdyby tisíc klarinetů a Noc na Karlštejně nebo ve filmu Všichni dobří rodáci. Za svou kariéru získal dva Zlaté slavíky, prvního v roce 1962 a druhého roku 1967. V roce 1986 emigroval spolu se svou ženou Olgou do USA, kde zůstal s výjimkou návštěv České republiky až do své smrti roku 2009.

Autorem pamětních medailí s Matuškovým portrétem je mladý talentovaný medailér Martin Dašek, který pro Českou mincovnu připravil mimo jiné minci pro legendárního fotbalistu Josefa Masopusta nebo medaili představitele Limonádového Joea Karla Fialy. Výtvarné návrhy Dašek konzultoval s rodinným přítelem Matuškových - Kristiánem Kodetem. Výsledek se u Matušků dočkal vřelého přijetí. "Moc se nám na ní Walda líbí, je to přesně on tak, jak si ho pamatujeme," ocenila práci medailéra a mincovny manželka Olga Matušková, která na Floridě převzala medaili s pořadovým číslem jedna.

Mincovna nabízí zlaté medaile o hmotnosti jedné troyské unce (31,1 gramu) za 48.450 korun. Razit se budou jen v omezeném nákladu 100 kusů. V nabídce jsou i půluncové zlaté medaile za 24.950 Kč a stříbrné uncové medaile za 1450 Kč.