"Jiskřivost, lehkost, dokonalá souhra, humor a virtuozita. To jsou slova, která mi při přípravě na tento titul neustále běhají hlavou," uvedla Němcová, jež s libereckým divadlem spolupracuje po 25 letech.

Režisérkou představení je Francouzka Constance Larrieuová. Pro ní je to režijní debut v českém kamenném divadle. "Chtěla jsem udržet pohádkovou linii. Scénografie je hodně barokní, ale odehrávají se tam situace, které lze zažít i v současné době," uvedla. Podle francouzského asistenta režisérky Didiera Girauldona se snažili, aby charaktery postav vypadaly realisticky. "Když si diváci odmyslí, že je to princ nebo princezna, že by je klidně mohli potkat na ulici," dodal.

Například Popelka je odvážnější, než jak je obvykle ztvárněna. "Líbí se mi, že to režisérka udělala tímto směrem. Aby to nebyla taková chudinka, co sedí v koutě, ale že se umí také bránit. Zachovala, že má hodné srdce, je ale více od rány," uvedla představitelka Popelky Michaela Zajmi. Tuto roli ztvární mezzosopranistka už potřetí v kariéře, předtím ji mohli vidět diváci v Brně a Praze. Tato verze Zajmi přijde nejpovedenější, režisérce se podle ní podařilo přijít na podstatu Rossiniho Popelky.

V Rossiniho opeře není zlá macecha, ale otčím, ztracený střevíček nahradil náramek a místo pohádkové víly postava filozofa Alidora. Toho v libereckém představení bude představovat Ivo Hrachovec či Jaroslav Patočka. Druhou hlavní roli prince ztvární tenorista Ondřej Koptík a v roli jeho komorníka Dandiniho, který se vydává za prince, budou alternovat Jiří Brückner a Csaba Kotlár.