Už o přestávce publikum odměnilo dirigenta a hudebníky několikaminutovým potleskem. Bouřlivý aplaus ve stoje následoval také po skončení koncertu, který živě přenášel Český rozhlas Vltava i další evropské stanice.

"Česká a americká hudba sehraje v naší dramaturgii nadcházejících sezon velkou úlohu a můj inaugurační koncert to ilustruje dvěma významnými díly, o nichž mohu s jistotou říci, že se nikdy předtím neocitla vedle sebe na jednom koncertním programu," uvedl předem k inauguračnímu koncertu čtyřiasedmdesátiletý šéfdirigent.

Vybral Symfonii č. 1 Zlonické zvony od Antonína Dvořáka, kterou označuje za mladické dílo překypující energií a nápady, zároveň ale odrážející tehdejší nezkušenost autora. Orchestry ji hrají méně než jiné Dvořákovy kompozice. Na Dvořáka se chce Davies v Brně systematicky zaměřit, provést a nahrát všechny jeho symfonie. Rozhodl se tedy "začít od začátku", právě u Zlonických zvonů.

V dnešním programu Dvořáka doplnila Nauka o harmonii (Harmonielehre) od současného amerického skladatele Johna Adamse. Skladba zazněla v české premiéře.

Davies má za sebou desítky let v čele špičkových těles. V zámoří vedl orchestry v Saint Paul v Minnesotě a New Yorku. Od 80. let působí v Evropě, hlavně v Německu a Rakousku. Dlouhodobě pracoval ve Stuttgartu, Bonnu, Vídni a naposledy v Linci a Basileji. S Filharmonií Brno se jako dirigent potkal poprvé v roce 2017 na Pražském jaru a nedlouho poté kývnul na dlouhodobé angažmá. Letos v dubnu už filharmonii vedl na Velikonočním festivalu duchovní hudby. V první šéfdirigentské sezoně se v Brně představí také jako klavírista.