Vyprávění sleduje reakci majitelů vesnického domku poté, co zjistí, že o jejich nevšedně vydlážděný dvorek projeví náhle zájem židovská obec. "V srpnovém horku jsem slyšel reportáž o lidech, kteří souhlasili, že odprodají židovské náhrobky, po kterých na dvorku léta šlapali. Zasáhlo mě to jako blesk. A pak jsem ty lidi viděl na fotkách. Za ty ukradené stély chtěli víc. A ještě víc. Ten příběh je pravdivější, než bych si přál. Jména jsou fiktivní, ale tihle lidé tady žijí s námi. A částky bohužel souhlasí," uvedl Skoták.

Furianti jsou napsáni v hanáčtině. Jejich režie se ujala studentka brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Alexandra Bolfová. Na Skotákově textu ji prý fascinuje především autorův přístup k vážnému tématu s naprostou lehkostí a nadsázkou. "Působí to, že černý humor se stává ještě černějším, vyplňujíc vakuum uvnitř postav. O to děsivější je míra autenticity rezonující kdesi v povzdálí historie nám ne až tak vzdálené, jak by se mohlo na první pohled zdát," sdělila režisérka.

V hlavních rolích se objeví Pavel Vacek a Marie Vančurová, všechny ostatní postavy ztvární Radoslav Šopík a Romana Julinová. Divadlo Furianty uvede jako druhou část série scénických čtení s názvem Made in Czechia. Premiéra je v Dílně naplánována v pondělí od 19:00.

Téma scénického čtení souvisí s plánovanou úpravou bývalého židovského hřbitova v Prostějově, který je kulturní památkou. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si z něj za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé z kamenů se v uplynulých letech podařilo najít.