"Kolem přelomu 19. a 20. století ohromně narostla potřeba opisování a vytváření kopií. Přibylo lidí, soudních případů, kopie vytvářela advokacie i firmy. Pozice písařů a opisovačů byla zcela běžná. Ruku v ruce s potřebou běžel i vývoj psacích strojů," řekl ČTK Bezděčka.

Na výstavě převládají stroje z 20., 30. a 40. let 20. století. Nejstarší je z roku 1904, nejnovější jsou téměř současné. "Starší stroje na výstavě nejsou, protože sehnat dnes stroj z 19., natož z 18. století je záležitost jen opravdu bohatých lidí, cena jednoho se pohybuje v desetitisících," dodal Bezděčka.

Dobu před rokem 1900 reprezentuje na výstavě obrazová a textová část. Historie psacího stroje začala jeho vynálezem v roce 1714. Na prvních strojích dokázali písaři napsat jen několik slov za minutu. Zrychlení nabídl až moderní mechanismus a uspořádání klávesnice používané dodnes. Ani ve 20. století ale nebylo současné rozložení klávesnic běžné. Vystavené exponáty jsou toho důkazem. Návštěvníci zde najdou stroj s pouhými šesti klapkami. "Jednou rukou posunujete jazýček na číselné a písmenné stupnici, druhou rukou provedete úder," vysvětil princip psaní Bezděčka.

Jiný stroj se sedmi klapkami ze slonoviny více než psací stroj připomíná klavír. Některé psací stroje jsou páčkové, na konci každé páčky mají písmenko. U jiných jsou písmenka umístěná na válci. "To je princip, který se později uplatnil u elektronických psacích strojů," řekl Brdečka.

V plánu výstav, které letos jihlavské muzeum nabídne, je mimo jiné výstava věnovaná historickým mapám a plánům měst a obcí Jihlavska. Začne 23. ledna. O měsíc později bude zahájena výstava ke 100. výročí vzniku Československa s názvem 100 let republiky - očekávání, naděje a skutečnost.

vkr ktp