"Osobně si myslím, že zastoupení obrazu na této výstavě je pro muzeum velká prestiž. Byla zde zastoupena evropská, ale i světově uznávaná muzea a galerie. Přesahovalo to z tohoto pohledu náš běžný český prostor ... Šlo už o druhou spolupráci, předtím k nám byly poslány dva střelecké terče na výstavu k úmrtí císaře Františka Josefa I.," řekl dnes ČTK historik Karel Podolský.

Obraz vysoký 260 centimetrů a široký 170 centimetrů, který není v Olomouci příliš vystavován, před odjezdem dostali do péče restaurátoři. "Obraz k nám byl transportován v únoru letošního roku, byl kompletně znečištěn prachovými depozity i jinými nečistotami. Na zadní straně jsou viditelné nepříliš vhodné opravy z předchozích zásahů a na samotné malbě jsou patrné praskliny, což je z hlediska restaurování otázka dlouhodobější záležitosti," řekla ČTK restaurátorka muzea Lucie Janusová. Obraz byl pečlivě očištěn a ošetřen proti biologickému napadení, restaurátorka opravila i poškozené zlacení.

Obraz byl v Rakousku umístěn v jedné ze čtyř částí výstavy zaměřené na vojenské záležitosti na zámku Schloss Hof, který spadá pod organizaci spravující také barokní zámek Schönbrunn. Výstava trvala od března do konce listopadu. Portrét Ernsta Dietricha Marschalla, pevnostního velitele Olomouce v době obléhání pruskými vojsky v roce 1758, byl jedním z velkých obrazů expozice, vystaven byl například vedle portrétu generála Laudona.

Autorem portrétu je Johann Dominik Klein starší, který velitele olomoucké pevnosti namaloval rok po obléhání v roce 1759. Za úspěšnou, dva měsíce trvající obranu olomoucké pevnosti byl Ernst Dietrich Marschall císařovnou povýšen do hodnosti polního maršála a následně vyznamenán nejvyšším vojenským vyznamenáním monarchie - velkým křížem Vojenského řádu Marie Terezie. V roce 1760 byl povýšen do stavu říšských hrabat. Na obraze je zachycen s maršálskou holí, na stole je patrná i mapa obléhání olomoucké Korunní pevnůstky.