Přehlídku nejvýraznějších divadelních produkcí z německy mluvící oblasti bude hostit několik pražských scén, poprvé je mezi nimi i zmíněný multifunkční prostor Forum Karlín. Některé z osmi inscenací budou uvedeny dvakrát a všechny budou tradičně tlumočeny do češtiny.

Zástupcem švýcarské divadelní scény bude inscenace curyšského Theater Neumarkt Obrazy tvé velké lásky v režii Toma Schneidera. Českým příspěvkem do festivalu bude romance Rainera Wernera Fassbindera Strach jíst duši v režii Jana Friče z Národního divadla Brno. Tato jeho kabaretní komedie letos získala Cenu Josefa Balvína za nejlepší českou inscenaci německojazyčného textu.

Berlínská scéna Schaubühne am Lehniner Platz přiveze drama "Soucit. Příběh kulometu", které je na pomezí dokumentárního divadla. Dalším příspěvkem bude inscenace z Schauspiel Hannover Moc a vzdor, která je další stopou režiséra Dušana Davida Pařízka na německé scéně. Posledním představením festivalu pak bude 1. prosince v Divadle na Vinohradech hra vídeňského Burgtheateru Hotel Evropa aneb Antikrist.

Součástí letošního 22. ročníku přehlídky je opět i doprovodný program, který mimo jiné nabídne 28. listopadu v poslechové místnosti Českého rozhlasu to nejlepší z celoročního cyklu Rakouský rok na Vltavě. Berlínský kolektiv lunatiks produktion a pražská umělecká skupina Depresivní děti touží po penězích zve zájemce na performanci do klubu v krytu civilní obrany pod Švehlovou kolejí.

Více o festivalu je na adrese www.theater.cz.

ktp mal