"Využil jsem své třetí sezony ve Zlíně k tomu, abych dále rozšířil rozkmit repertoáru. Takže budeme mít na jedné straně zastoupeno dílo těchto autorů, Debussyho, který se ve Zlíně zase tak často nehrál. Na druhé straně půjdeme dále do minulosti a až do současnosti," uvedl Spurný. Podle něj bude uvedeno kompletní provedení Händelova oratoria Mesiáš, jež ve Zlíně zazní poprvé.

"Na druhé straně bude příležitost slyšet druhou symfonii Jiřího Gemrota, což je přední současný skladatel. Myslím, že patří k těm vůbec nejvýraznějším českých autorům," řekl Spurný. Gemrotova symfonie se podle něj zatím hrála jen při premiéře v Praze.

Ve Zlíně se také představí flétnista Jan Ostrý, sopranistka Martina Janková předvede Mozartovu operní tvorbu, pianistka Jitka Čechová uvede Dvořákův koncert v původní podobě.

Návštěvnost zlínské filharmonie roste poté, co od roku 2010 sídlí v novém kongresovém centru, které navrhla zlínská rodačka, architektka Eva Jiřičná. Předtím působila řadu let v Domě umění, ten však již technicky nevyhovoval.

"Již tři sezony dosahuje průměrná návštěvnost našich koncertů kolem 750 posluchačů na koncert při oficiální kapacitě 761 míst. K dnešnímu dni je také prodáno 1869 permanentek pro novou sezonu, což je nárůst o sedm procent proti minulé sezoně," uvedl dnes ředitel filharmonie Josef Němý. Letošní sezona začíná ve čtvrtek.