Tří a půl tunové sousoší dnes do vnitřního nádvoří muzea dopravil jeřáb. V roce 2006 bylo sejmuto z průčelí z bezpečnostních důvodů, protože z něj odpadaly kusy. Při průzkumu se zjistilo, že se původní kov a kámen rozpadá. Od té doby se pracovalo na restauraci originálu a v posledních pěti letech i na výrobě kopie, která na přelomu října a listopadu zaujme původní místo sousoší na vrcholu středového tympanonu průčelí muzea. Restaurace původní skulptury a vytvoření kopie vyšla na zhruba pět milionů korun.

"Nahoru vrátíme kopii a originál bude umístěn ve spojovací chodbě, aby se na něj lidé mohli blíže podívat a zároveň to bude takové symbolické propojení starého a nového, nové a historické budovy," vysvětlil ředitel muzea Michal Lukeš s tím, že socha navíc bude lépe chráněna proti povětrnostním vlivům. Dodal, že sousoší vlastně pomohlo spustit rekonstrukci Národního muzea, protože když se začalo v roce 2005 v podstatě rozpadat a odpadávaly z něj kusy kamene, pomohlo to přesvědčit politiky o nutnosti celkové opravy.

Sochař Váňa při opravě sousoší úmyslně zachoval původní stav včetně historických poškození. Zůstaly tam například otvory po kulkách z doby srpnové okupace v roce 1968. "Záměr byl, aby socha vypovídala o tom, co všechno se s ní dělo," vysvětlil restaurátor, který se podílí i na rekonstrukci budovy muzea. Na restauraci původní sochy se podle Váni pracovalo průběžně celých 11 let od jejího sejmutí z původního místa.

Sousoší zatím bude v rekonstruované budově stát v neúplné podobě, protože mu schází kovové části, které se doplní až později. Postavy tak ještě nemají křídla a schází rovněž dominanta celého sousoší, svatováclavská koruna, kterou sochy mají držet nad hlavou. Právě kovové části byly jedním z hlavních důvodů, proč bylo sousoší ve špatném stavu. "Jak kovové části dilatovaly a postupně se sesunovaly, tak sousoší poškozovaly a dokonce jedné soše utrhly ruku," uvedl sochař. Kovové části v soše postupně rezly a způsobovaly praskání kamene.

Letos na podzim by se na průčelí budovy měla objevit kopie sousoší. Na rozdíl od originálu, který je kvůli snadnější instalaci složen ze dvou částí, je replika vyrobena z jednoho kusu kamene, protože s dnešní technikou není problém ji na průčelí vyzvednout. "Blok na ni byl jeden z největších, co se v té době vytěžil, měl 25 tun," uvedl sochař.

Původní sousoší zhotovil z hořického pískovce sochař Antonín Popp a průčelí budovy zdobilo od roku 1889 do roku 2006. Původní koncepce restaurování vycházela z předpokladu, že originál se vrátí na původní místo, později bylo rozhodnuto, že se přesune do interiéru muzea a na průčelí jej nahradí replika.

Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015, kdy bylo uzavřeno návštěvníkům. Všechny sbírky byly z objektu vyklizeny, zůstaly pouze vycpaniny slona a žirafy a kostra plejtváka, které by se musely rozebrat. Muzeum by se mělo po rekonstrukci částečně otevřít příští rok, kdy chce 28. října uspořádat výstavu ke stoletému výročí republiky. Konečná kolaudace by se měla uskutečnit počátkem roku 2019. Podle Lukeše se stavbu daří urychlovat a harmonogram by se měl dodržet. Rozpočet na opravy činí 1,6 miliardy korun.