Karel Franta se narodil 1. května 1928. K výtvarnému umění měl blízko od mládí; vyučil se grafickým kreslířem a litografem, poté vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění. Pod vlivem kolegů Jiřího Trnky a Heleny Zmatlíkové směroval svou uměleckou činnost do dětské ilustrace. Působil jako grafik a výtvarný redaktor, v 60. a 70. letech ilustroval dětské časopisy Sluníčko, Ohníček a Pionýr. Byl tvůrcem komiksů Malý Vinnetou a Strašidýlko Kuk.

Svými ilustracemi doprovodil Franta přes sto dětských knih nejen českých autorů, ale také produkci zahraničních, zejména německojazyčných nakladatelství. Ilustroval francouzské vydání Ezopových a La Fontainových bajek. Jako výtvarník se podílel na několika animovaných filmech a věnoval se i známkové tvorbě. Za uměleckou činnost byl oceněn mezinárodními cenami. Například v roce 1986 ve Frankfurtu nad Mohanem cenou Grand Prix UNICEF při OSN za nejlepší ilustraci a v roce 1994 zápisem na čestnou listinu IBBY, mezinárodního sdružení pro dětskou literaturu.

"Celý život jsem vyhledával jeho lepší stránky - a právě o nich jsem se dětem snažil svým kreslením vypravovat. Vždyť není třeba rozmnožovat ty horší. Ne, čtenáře máme převádět spíš do světa laskavosti a úsměvu," řekl před lety o své tvorbě Karel Franta.

V Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou bude do 27. srpna otevřena výstava Frantových ilustrací, obrazů a kreseb.