Abelová, která osm let v pořadu místní televize věštila z karet, se snaží dokázat, že je Dalího dcerou už přes deset let. Malíř měl údajně v roce 1955 poměr s její matkou, která pracovala jako pomocnice v domácnosti u jeho přátel v Port Lligatu.

Exhumace vůbec nebyla snadná. Jedenapůltonový náhrobek musely z krypty pod Dalího muzeem, vyzvednout jeřáby. Operace se uskutečnila pod rouškou tmy, médiím byl na místo zapovězen vstup, nad budovou byly rozvinuty plachty, aby z výšky nemohly špehovat drony. Vyzvednutí ostatků se účastnilo pouze 15 osob, které u sebe nesměly mít ani telefony, ani fotoaparáty.

"S nervozitou jsem očekával, co uvidím, a nakonec jsem byl dočista ohromený. Když se vynořil knírek (...) bylo to jako zázrak," řekl soudní lékař Narcís Bardalet. "Před očima se mi zjevil Salvador Dalí, jeho kštice a nakroucený knírek byl pořád v poloze hodinových ručiček deset po desáté," dodal.

Z ostatků byly odebrány holenní kosti, nehty a zuby, test DNA se uskuteční v Madridu. Poté budou odebrané vzorky vráceny k ostatkům, aby se zachovala jejich celistvost, informoval Lluís Peñuelas, předseda Dalího nadace. Ten exhumaci pokládá za "zcela nepřijatelnou" a nároky Abelové za "nepodložené".

Akci odsoudila i starostka města Figueras Marta Felipová - má ji za "groteskní". Výsledky testu by podle ní měly být známé v prvním zářijovém týdnu. Pokud se zjistí, že Abelová není umělcovou dcerou, budou na ní Dalího nadace a místní samospráva požadovat, aby nemalé náklady spojené s exhumací pokryla.