"Festival byl letos výjimečný počtem programů i teplotami, které nás potrápily. Zase je ale lepší, když je teplo, než když jsou dešťové přeháňky," uvedl Horehleď. V několika případech podle něj musela do areálu pro dehydrované návštěvníky přijet sanitka, ale nic vážnějšího se nestalo.

Ve skanzenu pořadatelé použili kropicí vozy, které zvlhčily cesty, aby se tolik neprášilo.

Velmi oblíbeným programem byl páteční s názvem Tři mušketýři, který se věnoval osobnostem tří moravských primášů. "Stadion praskal ve švech a atmosféra byla skvělá," uvedl Horehleď. Dnes ve Strážnici zavzpomínali pořadem Živá píseň na předního znalce folkloru Jaromíra Nečase, který zemřel v roce 2015.

S festivalem se dnes rozloučily dudácké skupiny. Přijely například z Chorvatska, Rakouska nebo Turecka. Rumunská kapela Rapsodia valceana roztleskala diváky, když nabídla i variaci na známou píseň Kalašnikov Gorana Bregoviče.

Strážnická přehlídka patří k největším folklorním festivalům v Evropě. V sobotu nabídla mimo jiné soutěž interpretů tance verbířů, tedy verbuňku. Nejlepší byl Pavel Fridrich z Kyjova, který uspěl mezi 18 tanečníky.