Festival zahájí 24. dubna básník, prozaik, hudebník a žurnalista Jáchym Topol, který bude posluchačům číst příběhy severoamerických indiánů z knihy Trnová dívka. Další večer bude následující den patřit spisovateli, redaktoru a překladateli Miloši Urbanovi, který přiveze svou nejnovější knihu Závěrka aneb Ztížená možnost happy-endu.

Literární jaro věnuje pořad také dětem, které si 27. dubna vyzkoušejí, jak se tvoří komiksy. Ve stejný den bude i filmový večer, který je podle Plačkové novinkou festivalu. Knihovna promítne snímek německo-rakousko-rumunské koprodukce Toni Erdmann.

K významu redakční a nakladatelské práce připravili pořadatelé festivalu panelovou diskusi na 3. května. Ve stejný den básník a redaktor Martin Stöhr představí sbírku básní zlínského básníka Stanislava Špačka Noční hráč. O den později se bude číst v parku Komenského, na programu budou knihy německých autorů.

Závěr festivalu obstará scénické čtení knihy Už je tady zas německého autora Timura Vermese, kterou přiveze herec Lukáš Hejlík s kolegou Alanem Novotným. "Ztvární příběh o tom, jak se Adolf Hitler probudí v roce 2011," uvedla Plačková. Informace o festivalu jsou na www.literarnijaro.cz.