Prezident festivalu Lukáš Hurník uvedl, že Hudební fórum nabízí posluchačům díla současných autorů, která jsou prověřená zahraničními pódii a světovými porotami. Například na zahajovacím koncertu 1. listopadu zazní skladba Tanec v temnotě od Heinze Karla Grubera. O dva dny později zazní skladba City noir od amerického skladatele Johna Adamse, která loni získala cenu Grammy a Berlínští filharmonici ji budou hrát na jaře 2017.

Na koncertu 7. listopadu zazní Symfonie č. 3 skladatelky Galiny Ustvolské. "Toto výslovně křesťansky inspirované dílo totiž shodou okolností zazní přesně v den výročí násilného bolševického převratu v Rusku," uvedl Neruda. Na závěrečném koncertu 10. listopadu zazní v evropské premiéře Koncert pro orchestr, který v roce 2012 napsal americký skladatel čínského původu Tan Dun.

Královéhradecká filharmonie kromě festivalu nabídne posluchačům v sezoně 2016/2017 desítky koncertů, kromě klasické hudby zazní i soudobá. Filharmonie připravuje na novou sezonu také společné projekty s kapelami Oboroh a Zrní, na květen chystá koncert nazvaný Michael Jackson Symphony.