Opera měla světovou premiéru před 225 lety, 6. září 1791 v Praze v Nosticově divadle (dnes Stavovském), a vznikla na objednávku českých stavů u příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem. Inscenací zároveň připomíná Národní divadlo moravskoslezské 260. výročí narození skladatele.

Wolfgang Amadeus Mozart složil 626 hudebních děl světského i duchovního charakteru, z toho jednadvacet oper. Největšího úspěchu z nich v současné době dosahují Figarova svatba, Don Giovanni a Kouzelná flétna. "Vzhledem k tomu, že se tyto opery společně s Così fan tutte objevily na prknech NDM v letech 2003 až 2009, rozhodli jsme se tentokrát uvést jeho předposlední operu La clemenza di Tito, kterou se Mozart navrátil ke stylu svých počátků," řekla dramaturgyně opery Eva Mikulášková.

Ústřední postavou opery je římský císař Titus, jehož se snaží zavraždit dcera bývalého císaře Vitellia, kterou Titus odmítl. Pod taktovkou hudebního ředitele Jakuba Kleckera a nového dirigenta opery NDM Roberta Kružíka vystoupí v hlavních rolích sólisté Mikolaj Adamczak a Kateřina Kněžíková. Premiéry opery La clemenza di Tito se konají 6. a 8. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Opera je nastudována v italském originále s českými titulky.

David Moravec dr